Nutriční poradenství je úzce specializované poradenství, které nabízí možnost osobně zkonzultovat s nutriční terapeutkou jídelní režim narušený poruchou příjmu potravy, společně sestavit jídelníček dle potřeb klienta či získat kontakt na další odbornou pomoc.

Během konzultací získají klienti základní doporučení ohledně přiměřeného jídelníčku, včetně odpovědí na otázky týkající se výživy člověka, vhodnosti skladby jídelníčku v případě dietních omezení (diabetes, celiakie, alergie na určité druhy potravin, atd.). Pro velký zájem je rozšířena o služby v oblasti redukce hmotnosti.  To vše je doplněno o praktické ukázky sprévného výběru potravin a surovin.

 

 

 

V rámci aktivit STOBu ke Světovému dni obezity nabízí každý rok konzultace a měření složení těla. Letošní situace je bohužel komplikovanější, o bezplatné konzultace s odborníky ale nepřijdete.

 

Lektory lze předběžně kontaktovat a domluvit si u nich analýzu složení těla i konzultaci.

Služba je na objednání a ZDARMA.

V naší Karlovarské ambulanci výživy se můžete objednávat na termíny

4. a 5. března v časech od 16,45h do 18h.

 

 Dlouhodobá podpora v úpravě stravovacího plánu je založená na správně nastaném stravovacím režimu, zařazení vhodné pohybové aktivity a zárověň na práci s myšlenkami,

emocemi a chováním, jež ve většině případů podpoří nebo naopak mohou znemožnit změnu životního stylu. Tato změna je vedena formou lekcí společnosti STOB,

kdy se v zákldaních podpoře věnují: 

  • navozování žádoucí změny, které pomáhají měnit špatné stravovací a pohybové návyky.

  • řídí se heslem malými krůčky k trvalé změně. Čím je změna menší, tím je i trvalejší a příjemnější. 

  • společnému hledání cesty, a to nejen ke zdravému životnímu stylu.

Důležitými základy pro tvorbu jídelního plánu jsou nutriční diagnostika s posouzením kvality a kvantity současného jídelního lístku a výživových návyků v reálném prostředí člověka. Díky těmto faktorům lze najít dlouhodobý výživový styl a jídelníček. Nejedná se tedy o šablonový jídelní lístek s doporučením výživových suplementů. Jde především o PLNĚ INDIVIDÁLNÍ STRAVOVACÍ PLÁN, pro konkrétního jedince.


Živiny a další potravinové složky ovlivňují funkci těla, chrání před nemocemi,

obnovují zdraví a určují reakci lidí na změny prostředí. Za určitých okolností

a u některých jedinců může být výživa vážným rizikovým faktorem pro řadu nemocí.

Běžné potravinové složky mohou působit na lidský organismus, ať už přímo nebo nepřímo.

Projekt VZP - Podpora kvality péče

V současné době probíhá podpora pacientů s onemocněním diabetes mellitus 2 

VZP svým klientům přispívá nad rámec veřejného zdravotního pojištění z fondu prevence na služby nutričního terapeuta.


Od 1.1.2020 dále VZP plánuje rozšíření projektu na obezitu dospělých, hypertenzi a vybrané diagnózy u dětí.

S jarem se v médiích a zejména na internetu a sociálních sítích množí výzvy a návody k jarní očistě či dokonce „detoxu“ organismu pomocí různých zaručených prostředků

Optimálním řešením je prosté dodržování rozumného životního režimu a stravování. To znamená pravidelné stravování nejméně 3x denně s denní konzumací zeleniny a ovoce v množství 500 g a dostatečným množstvím neenergetických nápojů v množství 30 ml na kg hmotnosti. Základním požadavkem je stravování pestré, s využitím všech dostupných potravin ve vzájemných kombinacích a bez vyloučení některé potravinové skupiny. Při zpracování potravin do jídel je třeba omezit takové, které vytváří škodlivé látky, a to je smažení a grilování. Významně našemu tělu prospěje vyloučení alkoholických nápojů.

https://www.nutriport.cz/2019/02/18/potrebujeme-se-na-jare-vycistit-aneb-myty-o-jarnim-detoxu/?fbclid=IwAR0hoTT80Ma12AvOyRa8RyRjn6VEzHVecaL1Z8QgUeah4zsMYvc89vcVvAo

První zdravotní pojišťovna OZP nabízí komplexní program péče pro klienty s onemocněním diabetes mellitus 2. typu, hypertenzí či kombinací obou onemocnění. Snahou je pomoci zkvalitnit život klientů s tímto chronickým onemocněním, a výsledně tak snížit rizika nežádoucích dopadů na zdraví.

Co tento program nabízí?

  • Zdarma 2 konzultace (úvodní a kontrolní) u smluvního nutričního terapeuta či výživového poradce
  • V rámci těchto konzultací zajistí smluvní partner vyšetření složení tělabioimpedanční metodou na přístroji s bimanuálním a bipedálním měřením
  • Každý pojištěnec obdrží hodnotný dárek v podobě výživové pomůcky ("Talířky")
  • V případě splnění podmínek kontrolního měření (kontrolní konzultace) obdrží každý pojištěnec 150-300 kreditů na příspěvky ve VITAKARTĚ ONLINE
  • Sleva 15% pro každého účastníka tohoto programu na další služby nutričních terapeutů a výživových poradců.

Program je určen pro všechny pojištěnce ve věku 18 let včetně a více s diagnózou diabetes mellitus 2. typu či hypertenzí, případně kombinací obou onemocnění.

Až 60 procent rodin se stará o svého nemocného příbuzného vlastními silami. Přes dvě třetiny z nich však netuší, jak si poradit, pokud pacient nechce jíst, vyplývá z průzkumu pražské Thomayerovy nemocnice. Úbytek pouhých tří kil přitom může zkomplikovat léčbu, prodloužit nemoc či vést k odložení potřebné operace.

Nechutenství a nezájem o jídlo doprovází řadu častých nemocí. Se ztrátou chuti k jídlu se mimo jiné potýkají onkologičtí pacienti, lidé po mrtvici či s demencí, s nemocemi trávicího ústrojí, dýchacích cest či s psychickými poruchami. "Není to problém jen zdravotnických zařízení, kde není dobrá nutriční péče, ale zejména domácí péče, kam nutriční terapeut nevidí," tvrdí Pavel Kohout z Thomayerovy nemocnice. 

Podle něho může několikadenní nechutenství vést k rychlému úbytku svalové hmoty, což zvyšuje riziko, že se pacient přestane hýbat, dostane zápal plic a bude dehydrovaný. "Zejména senioři mají minimální rezervu a každá ztráta kil je znát. Návrat z domova do nemocnice není příjemný," dodává Kohout. 

Podle něho však záleží zejména na nejbližších, kteří si musejí váhového úbytku včas všimnout. Pacient bez síly totiž není schopen absolvovat potřebná vyšetření a v některých případech dokonce ani operace. "Až třetina pacientů v domácí péči sní pouze třetinu běžné porce, což by měla rodina zaznamenat. Je dobré vést si údaje o tom, co nemocný jedl, kdy a v jakém množství. Dalším ukazatelem je rychlé hubnutí a únava i při malé námaze," vyjmenovává Kohout. 

Pokud si však rodina s nemocným neví rady, měla by vyhledat odbornou pomoc. Nutriční terapeuti v nemocnicích či speciálních centrech upraví jídelníček nebo doporučí takzvaný sipping. "Sipping je komplexní tekutá strava, kterou pacient pomalu usrkává a díky níž se mu do těla dostanou potřebné živiny," vysvětluje pojem Kohout a dodává: "Neváhejte se o výživu svých blízkých zajímat. Je to totiž to jediné, co jsme schopni v léčbě ovlivnit."

zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/vetsina-rodin-ma-doma-pacienta-ale-nevi-jak-se-o-nej-starat_197101.html?showTab=diskutovane

Úpravy stravy jsou určeny pro všechny se špatným stavem výživy, který je způsoben nedostatečným nebo nesprávným přísunem základních živin (cukry, tuky, bílkoviny) či stopových prvků.

Nutriční ambulance nabízí podporu zejména při gastroenterologických onemocněních (onemocnění zažívacího traktu -  Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, onemocnění slinivky břišní, jaterní onemocnění, stavy po resekcích střeva) neurologická onemocnění (stavy po cévních mozkových příhodách) stavy po rozsáhlých komplikovaných chirurgických operacích a v neposlední řadě i onkologická onemocnění přirozeně vyvolávají různé stupně poruchy výživy, které vyžadují specifickou nutriční péči.

Ambulance nachází uplatnění i v rámci předoperační nutriční přípravy, při sestavování vyváženého jídelníčku pro klienty s alergiemi či intolerancí na některé suroviny, potraviny.

Zdraví celé rodiny začíná v nákupním košíku. I relativně malé změny v nákupních zvyklostech mohou mít významný vliv na vaše zdraví. Proto stojí za to, jíst zdravě. 

Akce zaměřená na správné a zdravé nakupování již skonžila, ale pokud jste se akce zúčastnili a chtěli by jste tyto informace mít, můžete se obrátit přímo na naší Karlovarskou ambulanci výživy. Vaše dotazy rádi zodpovíme.  Provedeme vážení na "chytré" váze a poradíme na co se zaměřit při výběru potravin pro přípravu kvalitní stravy. 

Na krátké video z akce se můžete podívat na adrese:  https://www.youtube.com/watch?v=JCNO9mvYw_w

 

 

  Úžasné seniorky v CarpeDiem. Většinou jsme naměřili takový metabolický věk , že by ještě měli chodit do práce 😉🧘‍♀️

Máte zájem o spolupráci?
Jméno *

Zadejte jméno.
Email *

Zadejte email
Telefonní číslo

Zadejte telefon
Zpráva *

Zadejte text zprávy
Potvrďte, že nejste robot:

Potvrďte, že nejste robot.